RSS

Selasa, 28 Disember 2010

RAYYAN FANTASI

Novel pilihan aku yang ke-12 ialah novel terbaru RAM. Aku cuba baca sehelai dua masa beli hari tu dan aku dapati permulaan ceritanya best sangat, tambah lagi covernya cantik dan aku suka....aku tak sabar nak baca....

Sinopsis:
RAHSIA susur galur Aiddin sengaja dirahsiakan oleh ayahnya, Ibrahim. Justeru... dia memiliki sebuah keluarga yang bahagia. Bagaimanapun kehidupan manusianya yang gembira dan ceria, tercalar apabila disahkan menghidap barah otak tahap empat. Doktor meramalkan Aiddin hanya mampu hidup dalam tempoh yang sangat singkat. Jiwanya terganggu dan sejak itu, Aiddin suka bersendirian.
Aiddin yang berduka cita ditenteramkan oleh tunangnya, Feena yang berjanji akan setia pada ikatan cinta mereka. Impian terakhir sebelum kematian meragut kehidupannya adalah untuk mendaki Gunung Kinabalu. Impian itu terlaksana, tetapi Aiddin hilang di kawasan hutan pergunungan. Selepas lima tahun berlalu, Aiddin muncul semula di kawasan tersebut. Sejak itu, beberapa siri pembunuhan ngeri berlaku. Manakala Aiddin sendiri sering mendengar bisikan suara perempuan.
RAMLEE AWANG MURSHID berjaya mewujudkan sebuah rahsia dalam lingkaran saspens, seram dan misteri dalam novel ini. Faktor cinta pula adalah pengikat, tetapi tidak semestinya tersimpul mati. Rayyan Fantasi merupakan genre yang berbeza dalam karya Ramlee kali ini. Ketika membaca novel ini, pastikan di sekeliling anda adalah realiti kerana fantasi begitu bijak menipu fikiran.
Komen aku:
Memang best cerita ni...lebih kepada sains fiksyen, memang kuat betul otak aku berfantasi membayangkan apa yang RAM bayangkan dalam penceritaannya.... penat otak aku dibuatnya. Aku sanggup bersengkang mata untuk mentelaah novel nan satu ni. Ini merupakan novel penutup untuk cuti sekolah hujung tahun persekolahan 2010. Esok dah mula sessi persekolahan 2011 dan aku terjenguk-jenguk kat rak mencari2 novel seterusnya yang aku rasa nak baca.... untuk novel Rayyan Fantasi ni aku bagi solid 5 bintang. Penatnya aku berfantasi sendiri.......rupanya pengakhiran cerita tidak sama seperti yang aku bayangkan.......tipah dah tertipu....

0 ulasan: