RSS

Isnin, 30 Ogos 2010

BAJU PENGANTIN MAK ANDAM


Novel ni aku beli pada 21.11.2009, bermakna dah 10 bulan kat rak
novel .... Ada lagi yang lebih lama dibeli, tapi belum jugak baca2...

Sinopsis :

Aleeya dan Zain berjumpa di majlis perkahwinan pelanggan Kak Ana. Mereka asalnya bukannya sebulu. Namun kalau Zain dah menghulurkan salam perkenalan, Aleeya pun tak adalah nak jual mahal sangat. Jalan Ajerlah. Sebab Aleeya bukan jenis orang yang sombong tak bertempat.

Aleeya dan Zain bermula sekadar kawan biasa, kemudian mereka mula masuk fasa teman tapi mesra. Zain kata sayang. Zain kata cinta. Tapi Aleeya blur tak tahu nak kata apa sebab dia tak tahu apa yang dia rasa. Yang dia tahu dia fobia untuk jatuh cinta sebab takut kene tinggal, dia takut kecewa macam pernah dia lalui sebelum ini. Dia jadi sangat keliru.

Tiba-tiba badai datang melanda. Dari teman tapi mesra jadi musuh yang langsung tak boleh tengok muka. Jauh di mata, perlukah jauh di hati juga? Namun ribut taufan itu, rindu tetap bertandang di hati, sayang sudah sedia bertenggek di jiwa. Kenapa dibina tembok ego di antara dua hati ini jika bahagia itu sudah berada di depan mata?

Lalu siapakah yang harus mengambil inisiatif untuk menyelamatkan hubungan ini? Biar simpul dileraikan, biar kusut yang dilembutkan, biar yang serabut dirapikan, Biar jadi wangi macam sediakala. Aleeya? Zain? Kak Ana? Rozy? Azizul?

Komen aku:
Aku 'blurrrr' je bila nak habiskan novel ni....aku rasa macam Tipah telah tertipu. 'Tension' semacam bagaikan nak habiskan buku rujukan menjelang peperiksaan....Aku beli novel ni sebab pengulas maya mereka-reka cerita mengatakan novel ni best lagi kelakar.... Adik aku yang bongsu yang berusia 17 tahun, mengekek ketawa bila membacanya membuatkan aku memilihnya di rak..... tapi jelasnya novel ini tidak menepati selera aku yang dah 40 tahun.... Kelakarnya adalah kelakar yang sangat bodoh-bodoh. Untuk novel ini aku beri hanya 3 bintang. Inipun aku rasa tinggi sangat dah bintangnya.....Novel kedua penulis ini ternyata lebih baik dan harapnya semakin baiklah untuk buah tangannya yang ke seterusnya.....

0 ulasan: