RSS

Sabtu, 26 Disember 2009

CITRA CINTA

26/12/2009

Lagi buah tangan Antasya Balkis yang aku ada. Nipis sangat novel ni, nak bacapun rasa tak semangat aje....Ooooo Syamimi weh buat la novel yang tebal2 sikit..

Sinopsis:
SURI, seorang gadis yang cekal dan tabah menghadapi hakikat cinta bersama Fazrul sejak dari bangku sekolah kecundang di tengah jalan. Suri terpaksa akur yang cintanya bersama Fazrul hanyalah cinta monyet setelah Fazrul ditunangkan dengan Azlin atas kehendak keluarga.
Suri berjaya melanjutkan pelajaran di sebuah kolej bersama Mastura. Sewaktu hari pendaftaran, Suri telah diganggu oleh seorang jejaka bernama Dwen yang terkenal dengan sikap nakalnya suka mengusik pelajar-pelajar perempuan di kampus.
Cinta pandang pertama telah membuat Dwen terpikat pada Suri. Namun Suri tidak menghiraukan. Dwen tidak berputus asa. Demi menawan cinta Suri, dia sanggup mengikut Farouk, abang Mastura bercuti ke rumah Suri.
Pelbagai peristiwa telah berlaku sehingga Suri mula menaruh hati pada Dwen. Namun perasaan kecewa atas perbuatan Fazrul masih menjadi kudis membuatkan Suri cuba menidakkan perasaan terhadap Dwen.
Keadaan menjadi semakin rumit apabila Suri telah ditunangkan dengan lelaki misteri bernama Eidwan Khalil sedangkan hatinya masih menyintai Dwen. Fazrul pula muncul kembali setelah ditinggalkan Azlin.
Dapatkah Suri menerima Eidwan Khalil sebagai teman hidupnya? Apa pula tindakan Dwen untuk menambat hati Suri? Masih adakah cinta Suri untuk Dwen, lelaki yang tidak jemu-jemu menagih cintanya?

Komen aku:

Baca novel ni rasa macam aku muda 20 tahun. Terbayang masa kat ITM dulu, masa buat diploma. He he masa tu muda lagi, 20 years ago kah..kah..kah. Masa saham tengah naik.... tapi at last kahwin dengan orang lain la pulak. Nasib baik tak menyesal...
Mula baca agak boring la jugak, rasa muda remaja sangat tapi cerita jadi lebih menarik pada bahagian endingnya...tahniah untuk penulisnya. Novel ini aku bagi 3 1/2 bintang.

0 ulasan: