RSS

Selasa, 13 Julai 2010

JODOH ATAU CINTA


13.07.2010
Aku capai sebuah lagi novel baru juga oleh seorang penulis baru... kata kawan aku novel ni best sangat. Hari tu dia kirimkan aku untuk belikan dia novel ni kat Minerva Book Store di KL. Aku pun apa lagi...beli sekalilah...

Sinopsis:
Tengku Iman Umairah gadis yang jarang sekali menggunakan ‘Tengku’ di pangkal namanya berkahwin atas dasar kehendak datuk angkatnya yang juga datuk Aiman Danish suami kontraknya. Berkahwin menjadi tiket kepada Iman untuk menyambung pelajarannya di luar negara. Dibenci oleh ibu bapa mentua dan suaminya sendiri atas alasan perempuan kampung dan tidak berharta. Tetapi kebencian itu mulai surut selepas kematian datuk dan abang iparnya yang terlibat dalam kemalangan yang turut mencederakan Dato’ Arif bapa mentuanya.

Empat tahun hidup seperti gadis bujang tidak sedikit pun membuatkan Iman terfikir akan perpisahan. Walaupun Iman dan Danish lebih banyak membawa diri masing-masing, tetapi jiwa mereka seperti disatukan dari jauh. Rasa rindu,marah,geram,sayang bercampur aduk setiap masa. Apabila Iman disapa mesra lelaki lain,Danish melenting. Iman pula apabila Danish bermesraan dengan Maya,si gedik yang menyesakkan ,dia akan berjauh hati. Masing-masing saling menyintai tetapi ego lebih mengatasi.

Terlalu banyak peristiwa yang membuatkan cinta dalam diam mereka kembali menjadi satu. Dato’ Arif,Datin Hajar, Tengku Farid, Arissa menjadi tulang belakang cinta mereka. Saat cinta bukan milik mereka,jodoh mengikat mereka. Kala hati berirama cinta,jodoh seolah bukan lagi milik mereka. Jodoh atau cinta? Yang mana hak mereka?

Komen aku:
Cepat saja aku habiskan novel ini. Seronoknya....cuma pada aku, cacat pula ceritanya bila sampai part Iman menjadi NIE dan Danish menjadi D. Huuuu tak sesuai pulalah rasanya ganti nama tersebut.... Untuk novel ini aku bagi 4 bintang. Best!

0 ulasan: